Hz. Mevlâna Vuslatının 748’inci Yıl Dönümünde Anıldı

Türk ve İslam âleminin büyük mutasavvıfı ve mütefekkiri, tasavvuf şairi Hz. Mevlâna Celâleddin-i Rumî, vefatının 748’inci yıl dönümünde Şeb-i Arûs (Düğün Gecesi) törenleriyle Konya’da anıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile gerçekleştirilen törenlerinin bu yıl 84’üncüsü düzenlendi.

“İrfan Vakti” teması ile düzenlenen törenler Şems-i Tebrîzî Türbesi ziyareti ve “İrfan Vakti Yürüyüşü” ile 7 Aralık’ta başladı.

Şeb-i Arûs törenleri kapsamında çok sayıda sergi, konferans ve dinleti düzenlendi, İngilizce Mesnevi eğitimleri verildi.

Törenler, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un 17 Aralık’ta katıldığı Semâ programı ile sona erdi.

Bu yılki kapanış programında Kur’an-ı Kerim tilaveti, tasavvuf müziği konseri ve mesnevi sohbeti gerçekleştirildi.

Şeb-i Arûs: Düğün Gecesi

Türkçe’de Şeb-i Arûs “Düğün Gecesi” anlamına gelir. Mevlevilikte Hz. Mevlâna Celâleddin-i Rumî’nin Allah’a kavuşma günü, Şeb-i Arus olarak adlandırılır. 17 Aralık tarihlerine denk gelen Şeb-i Arûs, “Bizim ölümümüz, ebedî bir düğündür.” diyen Hz. Mevlâna’nın ölüme bakışını yansıtır. Hz. Mevlâna, Allah’ı “en büyük sevgili”, Yaradan’a kavuşacağı günü ise “en kutlu gün, bir düğün gecesi” olarak görür. Ona göre insanın özü ilahî bir cevherdir ve ölüm, kişinin aslına, özüne, Allah’a döndüğü gündür.

1937’den günümüze her yıl düzenlenen ve Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri olarak isimlendirilmeye başlanılan bu törenler “Şeb-i Arûs” olarak da anılır.

Törenler kapsamında gerçekleştirilen Mevlevi Semâ Töreni 2005 yılında UNESCO tarafından başyapıt olarak ilan edildi ve 2008 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne alındı. UNESCO, Mevlâna’nın 800’üncü doğum yılı olan 2007 yılını da “Uluslararası Mevlâna Yılı” olarak ilan etmişti.