Turizm Dünyası “Sürdürülebilir Turizm” için Antalya’da buluştu

Turizm Dünyası “Sürdürülebilir Turizm” için Antalya’da buluştu

Sürdürülebilir seyahat ve turizm için global standartları belirleyen ve bu standartların uygulanırlığını yöneten Global Sürdürülebilir Turizm Konseyi’nin (GSTC) her yıl farklı ülkede düzenlediği Sürdürülebilir Turizm Konferansı, 9-12 Mayıs 2023 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirdi.

Bu yıl ilk kez Türkiye’de düzenlenen ve GSTC’nin “imza etkinliği” niteliğindeki konferans, sürdürülebilir seyahat ve turizmin geliştirilmesi ve tanıtımına dahil olan tüm turizm
paydaşlarını Akdeniz’in turizm cenneti olan Antalya’da buluşturdu.

Konferansın açılışında konuşan T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, GSTC’nin imza etkinliği niteliğinde olan ve sürdürülebilir turizm alanında dünyanın en yetkin uzmanları ile kanaat önderlerinden oluşan konuşmacıları ve katılımcıları bir araya getiren bu önemli konferansın ilk kez Türkiye’de düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konferans ile sürdürülebilir
turizmle ilgili dünya çapında çok önemli kazanımlar elde edileceğini ve böylece GSTC 2023 Küresel Sürdürülebilir Turizm Konferansı’nın tüm katılımcılar için değerli bir bilgi ve fikir alışverişi platformu olduğunu söyleyen Ersoy, konuşmasında Türkiye’nin COVID-19 salgını sırasında hayata geçirdiği Güvenli Turizm Sertifika Programı’na ve daha sonrasında GSTC ile imzalanan iş birliği anlaşmasına da yer verdi.

Türkiye’nin bu çalışmalarla global çapta örnek teşkil ettiğini belirten Ersoy, ülkenin sürdürülebilir seyahat ve turizm konusunda yaptıklarının bununla sınırlı kalmadığını da sözlerine ekledi. Ersoy, Türkiye’nin mavi bayraklı plaj sayısının 531’e yükseldiğini, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kayıtlı 19 miras alanı bulunduğunu, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne en çok unsur kaydettiren ilk 3 ülke arasında yer aldığını ve Bisiklet Dostu Konaklama Tesisi Sertifikası kriterlerini karşılayan 42 konaklama tesisine sahip olduğunu söyledi. Bakan Ersoy, sürdürülebilirlik konusunda atılan adımlara Türk mutfağını da ekleme gayretinde olduklarını belirtti ve ayrıca Rami Kütüphanesi, İzmir Kültür Sanat Fabrikası ile Adana Müzesi’nin Biosphere sertifikasına sahip olduklarını da sözlerine ekledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy,Türkiye’nin Ulusal Sürdürülebilir Turizm Programı kapsamında 2030 yılına kadar ülkedeki tüm turizm tesislerinin Sürdürülebilir Turizm sertifikasına sahip olacağını iletti. Bakan Ersoy, 8 Mayıs itibarıyla ise 1.382 işletmenin 1. Aşama Belgesi aldığını, 3. Aşama Belgesi alan işletme sayısının 3. Aşama Belgesi alan işletme sayısının 202, toplam sayının 1.584 olduğunu ve program kapsamında %100 uygunluk belgesi almaya hak kazanan tüm tesislerin, Bakanlık ve TGA internet siteleri ile Türkiye’nin resmi turizm platformu GoTürkiye’de duyurulduğunu belirtti.

Finike’nin mutfak kültürü, misafirlerine olağanüstü gurme deneyimleri sunuyor. Bu küçük şehirde yerel tariflerle yapılan taze Akdeniz balıklarını yiyebileceğiniz ve güzel manzaraların keyfini çıkarabile ceğiniz restoranlar bulunuyor. Finike’yi ziyaret ederken mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biri de aroması ve lezzeti ile dünya çapında bir üne sahip olan Finike Portakalı…

Türkiye’nin Sakin Şehirlerinin Sayısı Giderek Artıyor

İtalyanca “citta” ve İngilizce “slow” kelimelerinin birleşiminden oluşan Cittaslow, “sakin şehir” anlamına geliyor. Cittaslow akımı, Slow Food (Yavaş Yemek) hareketini kentsel alana genişletmek amacıyla 1999 yılında İtalya’da başlatıldı. Yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşamayı ve yaşam kalitesini yükseltmeyi savunan Cittaslow hareketi, bunun kentin özgün yapısının, mimarisinin, gelenek ve göreneklerinin, yerel yemeklerinin ve tarihsel kimliğinin korunmasıyla mümkün olacağını öngörüyor. Farklı bir kalkınma modelini savunan Cittaslow akımı, kısa sürede dünya çapında yayılarak çeşitli belediyelerin üye olabildiği uluslararası bir birlik haline geldi. Cittaslow Birliği’ne üye olan kentlerin çevre, altyapı ve Slow Food gibi başlıklar altında toplanan 72 kriteri gerçekleştirmesi ve sakin şehir felsefesine bağlı kalması gerekiyor.

Türkiye ağı, 2009 yılında İzmir’in bir ilçesi olan Seferihisar’ın da dahil olduğu Cittaslow Derneği’ne dahil edilmesiyle başlamış ve oluşmaya başlayan Cittaslow Türkiye listesi, listeye yeni şehirlerin de dahil edilmesiyle büyümeye devam etmektedir.

dahil edilmesiyle büyümeye devam etmektedir. Finike, Ahlat, Akyaka, Arapgir, Eğirdir, Foça, Gökçeada, Gerze, Göynük, Güdül, Halfeti, İznik, Kemaliye, Köyceğiz, Mudurnu, Perşembe, Şavşat, Seferihisar, Uzundere, Vize, Yalvaç ve Yenipazar Türkiye’nin yavaş şehirleri arasındadır. Finike’nin ardından Antalya’nın diğer tarihi ilçeleri olan Elmalı, Demre ve İbradı’nın Cittaslow ağına dahil edilmesi için çalışmalar başladı.

Bodrum: TurkAegean’ın Kalbinde Lüks Düğünlerin Bir Numaralı Adresi

TurkAegean’ın en gözde lüks tatil destinasyonları arasında yer alan Bodrum, romantizmin doruklarında bir düğün için de harika bir atmosfer sunuyor. doruklarında bir düğün için de harika bir atmosfer sunuyor. Tıpkı İstanbul’a olduğu gibi, Bodrum’a da konular farklı birçok ülkenin başkentlerinden direkt uçuşlarla kolaylıkla ulaşılabiliyor. Bodrum ve TurkAegean bölgesinde kara ulaşımı için ise konuklar dilerlerse özel hizmet veren VIP şirketlerinden faydalanabiliyor.