TGA Logo
Türkiye Sürdürülebilir Turizm Endüstri Kriterleri
Aşama Göstergeleri
1.Aşama
%30
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
2.Aşama
%70
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
3.Aşama
%100
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi Örneği ve Eki Tabloları
Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi Örneği ve Eki Tabloları
KONAKLAMA TESİSLERİ İÇİN TR-I KRİTERLERİ
BÖLÜM A: Etkili bir sürdürülebilir yönetimin gösterilmesi
Aşama
A1 Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi
İşletme, büyüklüğüne ve kapsamına uygun, çevresel, sosyal, kültürel, ekonomik, kalite, insan hakları, sağlık, güvenlik, risk ve kriz yönetimi konularını ele alan ve sürekli iyileştirmeyi yönlendiren uzun vadeli bir sürdürülebilirlik yönetim sistemi uygulamaktadır.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
A2 Yasal uyum
İşletme, diğerlerinin yanı sıra sağlık, güvenlik, işgücü ve çevresel konular da dahil olmak üzere yürürlükteki tüm yerel/bölgesel, ulusal ve uluslararası mevzuat ve düzenlemelere uygundur.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
A3 Raporlama ve iletişim
İşletme, sürdürülebilirlik politikasını, eylemlerini ve performansını müşteriler de dahil olmak üzere paydaşlara iletir ve desteklerini almaya çalışır.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
A4 Personel Katılımı
İPersonel, sürdürülebilirlik yönetim sisteminin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgilenmekte, sistemin sunumdaki rolleri ve sorumlulukları hakkında periyodik rehberlik ve eğitim almaktadır.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
A5 Müşteri deneyimi
Sürdürülebilirlik unsurları da dahil olmak üzere müşteri memnuniyeti izlenir ve düzeltici önlemler alınır.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
A6 Doğru tanıtım
Tanıtım malzemeleri ve pazarlama iletişimi, sürdürülebilirlik iddiaları da dahil olmak üzere işletme, ürün ve hizmetleri bakımından doğru ve şeffaftır. Sunulabilecek olandan daha fazlası için söz verilmemiştir.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
A7 Binalar ve altyapı
Binaların ve altyapının planlanması, yerleştirilmesi, tasarımı, inşası, yenilenmes işletilmesi ve yıkılması.
A7.1 Uyum
Korunan ve hassas alanlar ve tarihi miras konuları ile ilgili imar gerekliliklerine ve yasalara uyum.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
A7.2 Etki ve bütünlük
Doğal ve kültürel çevrenin kapasitesi ve bütünlüğü göz önünde bulundurulur.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
A7.3 Sürdürülebilir uygulamalar ve materyaller
yerel/bölgesel olarak uygun, sürdürülebilir uygulamalar ve materyallerin kullanımı.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
A7.4 Herkes için erişim
Gerektiğinde özel ihtiyaçları olan kişilere erişim ve bilgi sağlamak.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
A8 Karadaki su ve mülkiyet hakları
İşletme tarafından satın alınan toprak, su ve mülkiyet hakları yasaldır, yerel/bölgede yaşayanların haklarına uygundur, önceden bilgi verilmiştir, onayları alınmıştır ve zorunlu yer değiştirmeyi gerektirmez.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
A9 Bilgi ve yorumlama
İşletme, doğal çevre, yerel/bölge kültürü ve kültürel miras hakkında bilgi ve yorumların yanı sıra doğal alanları, canlı kültürleri ve kültürel miras alanlarını ziyaret ederken uygun davranışların açıklamasını da sağlar.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
A10 Destinasyonun katılımı
İşletme, bu tür fırsatların bulunduğu destinasyonda sürdürülebilir turizm planlaması ve yönetimi ile ilgilenmektedir.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
BÖLÜM B: Yerel/Bölge toplumunun sosyal ve ekonomik faydalarının en üst düzeye çıkarılması ve olumsuz etkilerin en aza indirilmesi
Aşama
B1 Yerel halkın/Bölge halkının desteklenmesi
İşletme, yerel/bölge altyapısı ve sosyal halk gelişimi için girişimleri aktif olarak desteklemektedir. Girişimlere örnek olarak eğitim, öğretim, sağlık ve sanitasyon ve iklim değişikliğinin etkilerini ele alan projeler verilebilir.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
B2 Yerel/Bölgesel istihdam
Yerel /Bölge sakinlerine, yönetim pozisyonları da dahil olmak üzere, istihdam ve ilerleme için eşit fırsatlar sunulmaktadır.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
B3 Yerel/Bölgesel satın alma
İşletme mal ve hizmet satın alırken ve sunarken mevcut ve yeterli kalitede yerel/bölgesel ve uygun fiyat tedarikçilerine öncelik vermektedir.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
B4 Yerel/Bölgesel girişimciler
İşletme, yerel/bölge girişimcileri yerel/bölgenin doğasına, tarihine ve kültürüne dayanan sürdürülebilir ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi ve satışında desteklemektedir.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
B5 İstismar ve taciz
İşletme, özel korumalı gruplar ve diğer savunmasız gruplara yönelik ticari, cinsel veya başka herhangi bir istismar veya tacize karşı bir politika uygulamaktadır.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
B6 Fırsat Eşitliği
İşletme, ayrımcılık yapılmaksızın yönetim pozisyonları da dahil olmak üzere istihdam olanakları sunmaktadır.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
B7 İyi-saygın çalışma
Çalışma haklarına saygı duyulur, güvenli ve emniyetli bir çalışma ortamı sağlanır ve çalışanlara en az asgari ücreti ödenir. Çalışanlara düzenli eğitim, deneyim ve ilerleme fırsatları sunulur.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
B8 Topluma hizmet faaliyetleri
İşletmenin faaliyetleri, işletmeye komşu topluluklara yiyecek, su, enerji, sağlık veya sanitasyon gibi temel hizmetlerin verilmesini tehlikeye atmaz.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
B9 Yerel/Bölgesel geçim kaynakları
İşletmenin faaliyetleri, arazi ve su kaynakları kullanımı, geçiş hakkı, ulaşım ve barınma dahil geçim kaynaklarına yerel erişimi olumsuz etkilemez.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
BÖLÜM C: Kültürel mirasın faydalarının en üst düzeye çıkarılması ve olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi
Aşama
C1 Kültürel etkileşimler
İşletme, olumsuz etkileri en aza indirmek ve yerel/bölgesel yararlar ile ziyaretçi tatminini en üst düzeye çıkarmak üzere yerel/bölge topluluklarına, kültürel veya tarihsel açıdan hassas alanlara yapılan ziyaretlerin yönetimi ve tanıtımı için uluslararası ve ulusal iyi uygulamaların yanı sıra yerel/bölgede kabul gören yönlendirmeleri takip etmektedir.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
C2 Kültürel mirasın korunması
İşletme, tarihi, arkeolojik, kültürel ve manevi öneme sahip yerel/bölgesel mülklerin, alanların ve geleneklerin korunmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunur ve yerel/bölge halkının bunlara erişimini engellemez.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
C3 Kültür ve mirasın sunulması
İşletme, yerel/bölge halkının fikri mülkiyet haklarına saygı gösterirken, geleneksel ve çağdaş yerel kültürün otantik unsurlarını operasyonlarında, tasarımında, dekorasyonunda, mutfağında veya mağazalarında değerlendirir.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
C4 Eserler
Tarihsel ve arkeolojik eserler, yerel/bölge ve uluslararası yasaların izin verdiği durumlar dışında alınıp satılmaz veya sergilenmez.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
Bölüm D: Çevreye olan faydaların en üst düzeye çıkarılması ve olumsuz etkilerin en aza indirilmesi
Aşama
D1 Kaynakları koruma
D1.1 Çevreye duyarlı satın alma
Satın alma politikaları, mallar, yiyecek, içecek, inşaat malzemeleri ve sarf malzemeleri dahil olmak üzere çevresel açıdan sürdürülebilir tedarikçiler ve ürünlere öncelik verir.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
D1.2 Verimli satın alma
İşletme, atıkları en aza indirmek için gıda dahil sarf ve tek kullanımlık malların satın alınmasını dikkatle yönetir.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
D1.3 Enerji tasarrufu
Enerji tüketimi türe göre ölçülür ve toplam tüketimi en aza indirmek için adımlar atılır. İşletme, yenilenebilir enerji kullanımını arttırmak için çaba göstermektedir
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
D1.4 Su tasarrufu
Su riski değerlendirilir, su tüketimi türe göre ölçülür ve genel tüketimi en aza indirmek için adımlar atılır. Su temini sürdürülebilirdir ve çevresel akışları olumsuz etkilemez. Yüksek su riski olan alanlarda, şartlara göre su yönetim hedefleri belirlenir ve takip edilir.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
D2 Kirliliğin azaltılması
D2.1 Sera gazı emisyonları
İşletme tarafından kontrol edilen tüm kaynaklardan önemli sera gazı emisyonları tanımlanır, mümkün olduğunda hesaplanır ve bunlardan kaçınmak veya en aza indirmek için prosedürler uygulanır. İşletmenin kalan emisyonlarının dengelenmesi teşvik edilir.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
D2.2 Taşımacılık
İşletme, nakliye gereksinimlerini azaltmaya çalışır ve müşteriler, çalışanlar, tedarikçiler ve kendi operasyonlarında daha temiz ve kaynak açısından daha verimli alternatiflerin kullanılmasını aktif olarak teşvik eder.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
D2.3 Atık Su
Gri su dahil olmak üzere atık su etkili bir şekilde arıtılmakta ve yerel/bölge halkına veya çevreye olumsuz bir etkisi olmaksızın sadece güvenli bir şekilde yeniden kullanılmaktadır veya serbest bırakılmaktadır.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
D2.4 Katı atık
Gıda atığı da dahil olmak üzere atık ölçülür, atığı azaltma, azaltmanın mümkün olmadığı durumlarda yeniden kullanma veya geri dönüştürme mekanizmaları mevcuttur. Herhangi bir atık bertarafının yerel/bölgedeki nüfus veya çevre üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
D2.5 Zararlı maddeler
Pestisitler, boyalar, yüzme havuzu dezenfektanları ve temizlik malzemeleri de dahil olmak üzere zararlı maddelerin kullanımı en aza indirilir, mümkünse zararsız ürünler veya işlemlerle ikame edilir. Kimyasalların tüm depolanması, kullanımı, taşınması ve atılması gerektiği gibi yönetilir.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
D2.6 Kirliliğin en aza indirilmesi
İşletme, gürültü, ışık, yüzey akışı, erozyon, ozon tabakasını incelten maddeler ile hava, su ve toprak kirleticilerden kaynaklanan kirliliği en aza indirmek için uygulamalara sahiptir ve bunları uygular.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
D3 Biyoçeşitliliğin, ekosistemlerin ve peyzajın korunması
D3.1 Biyoçeşitliliğin korunması
İşletme, kendi mülkünün uygun yönetimi yoluyla biyolojik çeşitliliğin korunmasına destek olur ve katkıda bulunur. Doğal korunan alanlara ve biyolojik çeşitlilik değeri yüksek alanlara özellikle dikkat edilir. Doğal ekosistemlerdeki herhangi bir rahatsızlık en aza indirgenir, verilen zararlar rehabilite edilir ve koruma yönetimine telafi edici katkılar sunulur.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
D3.2 İstilacı türler
İşletme istilacı türlerin ortaya çıkmasını önlemek için önlemler alır. Yerli türleri, özellikle doğal alanlarda, mümkün olan yerlerde peyzaj ve restorasyon için kullanılır
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
D3.3 Doğal alanlara ziyaretler
İşletme, olumsuz etkileri en aza indirmek ve ziyaretçi memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak için doğal alanlara ziyaretlerin yönetimi ve tanıtımı için uygun yönergeleri izler.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
D3.4 Yaban hayatı etkileşimleri
Serbest dolaşımdaki yaban hayatı ile etkileşimler, kümülatif etkilerde dikkate alınarak, bahsi geçen hayvanlar ve vahşi yaşamdaki nüfusunun canlılığı ve davranışı üzerindeki olumsuz etkileri önlemek üzere yayılmacı olmayan ve sorumlu bir yönetim anlayışı çerçevesinde sürdürülmektedir.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
D3.5 Hayvan sağlığı ve refahı
Yetkili ve uygun şekilde donanımlı kişiler dışında, yerel/bölgesel ve uluslararası yasalara uygun olarak düzenlenmiş faaliyetler haricinde hiçbir vahşi hayvan türü edinilemez, yetiştirilemez veya esir tutulmaz. Tüm vahşi ve evcil hayvanların barınma, bakım ve kullanımı en yüksek hayvan refahı standartlarını karşılamaktadır.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
D3.6 Yaban hayatı avcılığı ve ticareti
Yaban hayatı türleri, kullanımlarının sürdürülebilir olmasını ve yerel/bölgesel ve uluslararası yasalara uygun olmasını sağlayan düzenlenmiş bir faaliyetin parçası olmaları dışında avlanamaz, toplanamaz, tüketilmez, sergilenmez, satılmaz veya ticari faaliyetlere konu edilmez.
guvenli-turizm-sertifikasyon-kriterleri
Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi Örneği ve Eki İlgili Tablolar
Tümünü İndir
Çevre Koruma ve Atık Politika Belgesi
Çocuk Hakları Politikası
Eğitim Katılım Formu Belgesi
Eğitim Takip Formu
Enerji Verimliliği Politikatı
Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Politikası
Sürdürülebilir Satın Alma Politikası
Sürdürülebilir Politika
Tablo 1 – Risk Analizi tablosu
Tablo 2 - Hedefler tablosu
Tablo 3 - Uygunluk Yükümlülükleri listesi
Tablo 4 – Sürdürülebilirlik Raporlaması tablosu
Tablo 5 – Misafir Anketi Sürdürülebilirlik Soruları tablosu
Tablo 6 – Sürdürülebilirlik Ekibi Görev Listesi belgesi
Tablo 7 – Tedarikçi Değerlendirme Formu belgesi
Tablo 8 – Onaylı Tedarikçi listesi
Tablo 9 – Tek Kullanımlık Plastik ve Ambalajlı Ürünlerin Sarfiyatı İzleme tablosu
Tablo 10 – Elektrik Tüketim Takip tablosu
Tablo 11 – Enerji tablosu
Tablo 12 – Su Serfiyatı Takip tablosu
Tablo 13 – Atık Takip tablosu